25 Ιαν, 2016

Posted in Λευκάδα, Περιβάλλον, Χωρίς κατηγορία

Διαμαρτυρία για τις ανεμογεννήτριες

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

1)      Του «Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νότιο Δυτικής Λευκάδας» με την επωνυμία «ΣΑΠΦΩ», που εδρεύει στο Δράγανο Λευκάδας και

2)      Της «Ένωσης Αγιοπετριτών Αττικής» πολιτιστικού και περιβαλλοντικού Συλλόγου, που εδρεύει στην Αθήνα

Λευκάδα 20/1/2016

Ψηφίστηκε πρόσφατα όπως με κατάπληξη πληροφορηθήκαμε, από το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας  τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 με την υπ’ αριθμόν 258 απόφαση, και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στις 13 Δεκεμβρίου 2015 με εισήγηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρου Γαλιατσάτου, το νέο χωροταξικό του Δήμου Λευκάδας, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η χωροθέτηση της περιοχής μεταξύ των οικισμών Κομηλιό, Δράγανο, Αθάνι και Άγιος Πέτρος, στο Καλόν Όρος και Σκούλα (περιοχής Λευκάτα, πάνω από τις παγκοσμίου φήμης ακρογιαλιές Εγκρεμνούς και Γιαλό), σαν χώρος εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών πάρκων και πάλι, όπως την παρελθούσα δεκαετία.

Σαν σύλλογοι που για χρόνια έχουμε αγωνιστεί κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στη περιοχή μας, δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι επίσημα πια και με την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, η περιοχή μας  κρίθηκε κατάλληλη για την εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών πάρκων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Ιδιαίτερα δε,  μετά το μεγάλο σεισμό που έπληξε πρόσφατα τα χωριά μας την 17η Νοεμβρίου 2015 θα περιμέναμε ότι αυτό το γεγονός θα αξιολογούνταν ιδιαίτερα από τις αρχές, δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις αυτές προβλέπεται να τοποθετηθούν πάνω από ένα ενεργό ρήγμα με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γιατί επιλέχθηκε και πάλι  η δική μας περιοχή σαν δήθεν ιδανικός τόπος εγκατάστασης αιολικών πάρκων, παρά την καθολική αντίδραση όλων των κατοίκων της, όπως έχει εκφραστεί  και σε όλο το χρονικό διάστημα της παρελθούσας δεκαετίας, μέσα από τους αγώνες τους και παρά τις προηγούμενες αρνητικές ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών και πρώην Νομαρχιακών Συμβουλίων και δεσμευόμαστε ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί ενάντια στα συμφέροντα που για πάνω από δεκαπέντε χρόνια προσπαθούν με κάθε τρόπο να «αλώσουν» την πολύπαθη περιοχή μας.

Ειδικότερα με αλλεπάλληλες ομόφωνες αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων της τότε νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λευκάδας: Επί Νομαρχών Χρήστου Λάζαρη και Κωνσταντίνου Αραβανή καθώς και των Δημοτικών Συμβουλίων τόσο του τότε Δήμου Απολλωνίων επί Δημαρχίας Γεωργίου Λογοθέτη δύο φορές, όσο και του Δήμου Λευκάδας επί Δημαρχίας Κωνσταντίνου Αραβανή το έτος 2013. Με τη τελευταία απόφαση απορρίφθηκε με καθολική ομοφωνία η εγκατάσταση Αιολικών πάρκων στην χερσόνησο του Λευκάτα με σύμφωνη ψήφο του σημερινού Δημάρχου κ. Κωνσταντίνου Δρακονταειδή και της παρατάξεώς του.  Δηλαδή κατά την παρελθούσα δεκαετία η συζήτηση και η απόφαση επί των αιολικών πάρκων εξαντλήθηκε ολοσχερώς. Τόσο σε επίπεδο θεσμών και διοίκησης όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.

Οι Πρόεδροι

Γ. Κατωπόδης                                                                                                                 Α. Αντύπας