1 Σεπ, 2014

Posted in Διάφορες Παρεμβάσεις, Λευκάδα, Περιβάλλον, Χωρίς κατηγορία

Τι είναι το αρχαίο οικοδόμημα που βρέθηκε στο Αθάνι, στον Άγιο Κήρυκο από την Αρχαιολογική υπηρεσία;

IMG_20140802_171338

Εδώ και μια δεκαετία περίπου κατά τη  προσπάθεια της σεβαστής  επιτροπής  να περιφράξει με περίβολο τον ιερό ναό του Αγίου Κήρυκου που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το Αθάνι, στο δρόμο για το γιαλό, η σκαπάνη σκόνταψε στο αρχαίο οικοδόμημα που έφερε στο φως με ανασκαφή , όχι εξ ολοκλήρου  ακόμη, η  αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία με έδρα το Μεσολόγγι.

Αναζητώντας τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής μάθαμε ότι στο σημείο αυτό που τώρα υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Κηρύκου, ήταν χτισμένο μεγάλο μοναστήρι πιθανόν του Αγίου Φιλίππου, το οποίο και κατέρρευσε σε μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στη Λευκάδα ένα αιώνα πριν τις μέρες μας. Φαίνεται ότι το για  το μοναστήρι αυτό, είχαν  χρησιμοποιηθεί σαν δομικά υλικά, πέτρες από προηγούμενα κτίσματα που υπήρχαν εκεί και έφερε στο φως η ανασκαφή.  Οι συνεχείς πόλεμοι, η φτώχια, η ασταθής πολιτική κατάσταση  και οι σεισμοί που παρατηρήθηκαν για τα εξήντα χρόνια μετά από αυτό το μεγάλο σεισμό (μέχρι και το 1974) δεν επέτρεψαν στους ευσεβείς κατοίκους της περιοχής μας να αναστηλώσουν τα ερείπια αυτά. Στο σημείο αυτό όμως είχε μείνει όρθια η Αγία Τράπεζα του ναού η οποία στηρίζονταν πάνω σε ένα αρχαίο κίονα και ήταν εκτεθειμένη ακόμα και στα περιττώματα των ζώων των βοσκών  του χωριού. Έτσι μια επιτροπή με εθελοντική κυρίως εργασία και φτωχή ενίσχυση, αποφασίστηκε να απομακρύνει τα ερείπια από την Αγία Τράπεζα  με σκοπό γύρω της να χτιστεί ένας μικρός ναός για την προστασία της. Η προσπάθεια ήταν πολύ δύσκολη, όταν προσπάθησαν να απομακρύνουν τα τεράστια παραλληλόγραμμα πέτρινα ντουβάρια τα οποία ήταν αδύνατον να μετακινηθούν όσοι άνθρωποι και να προσπαθούσαν. Στην απομάκρυνση βοήθησε η τεχνολογία και με τη βοήθεια του μοναδικού τότε  τρακτέρ του χωριού  απομακρύνθηκαν οι βαριές πέτρες και έγινε δυνατή η εκσκαφή των θεμελίων για τη κατασκευή του μικρού ναού. Κατά την εκσκαφή των θεμελίων η παράδοση  λέει ότι βρέθηκαν και κόκαλα από μικρό παιδί και ο ναός ονομάστηκε Άγιος Κήρυκος. Ο Άγιος Κήρυκος έχει δύο ιδιαιτερότητες: Είναι ο μικρότερος σε ηλικία Άγιος της Χριστιανοσύνης και εορτάζεται μαζί με τη μητέρα του Ιουλλίτη και από Καθολικούς και από Ορθόδοξους στις 15 Ιουλίου. Είναι δε γνωστή η ερμηνεία που δίνουν οι ίδιοι οι Αθανίτες για την ιταλική τους καταγωγή .( Βικιπίδεια – Αθάνι). Τα λείψανά του σώζονται  στο μοναστήρι «νέα μονή» της Χίου το οποίο είναι ένα από τα παλαιότερα του Βυζαντίου, παραγγελία του αυτοκράτορα Παλαιολόγου του 11ου αιώνα μ.χ προς τιμήν των τριών Αγίων Πατέρων.

Στη συνέχεια ανέλαβε η αρχαιολογική υπηρεσία και με την υποστήριξη του Παρέδρου του Αθανίου, ο οποίος διέθεσε και  τα φτωχά  μέσα που μπορούσε η κοινότητα, η σκαπάνη έφερε στο φως ένα απίστευτο σε μέγεθος και σημασία οικοδόμημα που όμοιό του δεν έχει βρεθεί μέχρι τώρα σε καμιά ανασκαφή στα Ιόνια νησιά, δηλ εκεί που περιέγραψε ο Όμηρος τον τόπο που έζησε ο Οδυσσέας και οι μνηστήρες της γυναίκας του Πηνελόπης. Το οικοδόμημα αυτό χρονολογείται σε διάφορες περιόδους και φαίνεται ότι χρησιμοποιούνταν και επεκτείνονταν συνέχεια από το 2000 π.Χ και μετά μέχρι και τις μέρες μας. Τα χαρακτηριστικά του μοιάζουν με διοικητήριο και το εσωτερικό του προσομοιάζει με τις περιγραφές που έχουμε για τα μυκηναϊκά παλάτια από τον Όμηρο. Έχουν ανακαλυφθεί κίονες αλλά και δύο πέτρινοι θρόνοι, αλλά και άλλα πολύ σημαντικά ευρήματα τα οποία εξετάζονται σε βάθος από τους αρμόδιους επιστήμονες.

Για μας που είμαστε από τη περιοχή μας προξενεί μεγάλη εντύπωση και μας δημιουργούν ερωτηματικά τα εξής:

Βλέποντας το μέγεθος του οικοδομήματος και γνωρίζοντας ότι δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη ολόκληρο, αναρωτιόμαστε πως σε αυτή τη σεισμική περιοχή αποτόλμησε ένας αρχιτέκτονας να κτίσει αυτό το παλάτι, που δεν τόλμησαν άλλοι αργότερα ανά τους αιώνες. Πώς κατάφερε να μεταφέρει αυτές τις τεράστιες κατεργασμένες πέτρες σε αυτό το σημείο, να τις τετραγωνίσει και να τις τοποθετήσει με αυτό το θαυμαστό τρόπο που άντεξαν σε τόσους και τόσους μεγάλους σεισμούς; Ως γνωστό στη περιοχή οι μεγάλες πέτρες είναι σπανιότατο είδος, αφού επικρατούν παντού τα ασβεστολιθικά πετρώματα και η άμμος, αλλά ως γνωστό δρόμοι και μεταφορικά μέσα ανάλογα των σημερινών  δεν υπήρχαν τότε. Η δαπάνη για ένα τέτοιο έργο ακόμη και σήμερα είναι πολύ μεγάλη και το οικοδόμημα αυτό μαρτυρά μεγάλο πλούτο και αίγλη που μόνο ένας μεγάλος προύχοντας της περιοχής θα μπορούσε να οικοδομήσει αλλά και να συντηρήσει.

Αν συνδυάσουμε όλα αυτά με όσα διάβασα στα Αγιοπετρίτικα (σε προηγούμενη έκδοση) για τα ευρήματα που υπάρχουν κάτω από τον Άγιο Πέτρο και στο κάμπο του, ασφαλώς οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι αξίζει το κόπο να ψάξουμε ποιο οργανωμένα και να ενδιαφερθούμε όλοι οι τοπικοί φορείς και η πολιτεία να χρηματοδοτηθεί σοβαρά η αρχαιολογική υπηρεσία να επεκτείνει το έργο της,  γατί οι ενδείξεις μας οδηγούν στο ότι  κάποιο σοβαρό μυστικό κρύβεται κάτω από τη γη της πανέμορφης γειτονιά της νοτιοδυτικής Λευκάδας, της τόσο ξακουστής ποια στο  κόσμο όλο, χάρη στις αμμώδεις παραλίες της αλλά και τη τόσο εγκαταλελειμμένη  από τις εκάστοτε εξουσίες.