Posted in Διάφορες Παρεμβάσεις, Λευκάδα, Περιβάλλον, Πολιτική, Χωρίς κατηγορία
Tο ν/σ ‘’αξιοποίησης’’ των ακτών
Λάβαμε από τον Σύλλογο προστασίας της Καρυστίας μια ενδιαφέρουσα ενημέρωση για το θέμα του ν/σ «αξιοποίησης» των ακτών τη οποία και παραθέτω:
Στις 11/6/2014 κινήσεις και φορείς πολιτών της Αττικής συγκεντρώθηκαν στον Κεραμεικό να συζητήσουν το ν/σ που στόχο έχει να παραχωρήσει τις ακτές σε ιδιώτες για κάθε είδους εκμετάλλευση.
Η κα. Καραμανώφ του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος είπε ότι ο αιγιαλός μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν ως κοινόχρηστο αγαθό με ελεύθερη πρόσβαση για κάθε Ελληνα. Εξάλλου η διατήρηση των παραλιών σε φυσική κατάσταση είναι προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης στην οποία ο πόρος τοπίο υποστηρίζει οικονομικές δραστηριότητες χωρίς να το απειλούν. Όμως η εξυπηρέτηση του χρέους και η αναζωπύρωση της οικονομίας σπρώχνει την κυβέρνηση σε εκποίηση ή παραχώρηση της δημόσιας κτήσης σε ιδιώτες που αφήνονται ελεύθεροι να επέμβουν στο περιβάλλον σύμφωνα με το τι τους εξυπηρετεί. Θα αφήσουμε το χρέος της χώρας να καταπιεί το φυσικό περιβάλλον και ποια θα είναι η αντίδραση των πολιτών; Σε καμιά περίπτωση να μην σιωπήσουμε, είπε τελειώνοντας η κα Καραμανώφ.
Ο κος Γ. Κορρές, δ/ντής του ΕΛΚΕΘΕ τόνισε ότι το ν/σ δεν μιλάει πουθενά για προστασία των ακτών παρά μόνο για παραχωρήσεις και διευκολύνσεις των επενδυτών, μπαζώματα και επεμβάσεις για υποδομές. Απουσιάζει η ολοκληρωμένη διαχείριση της ακτογραμμής που υποχρεούται η χώρα να εφαρμόσει από την Συνθήκη της Βαρκελώνης. Για παράδειγμα αγνοούνται βασικές παράμετροι διαχείρισης της ακτογραμμής όπως το καθεστώς προστασίας ορισμένων περιοχών, η παρουσία αρχαιολογικών μνημείων, η κλιματική αλλαγή που προκαλεί διάβρωση των ακτών, τα παράκτια οικοσυστήματα και τα θαλάσσια είδη καθώς και βασικές αρχές όπως οι σωρευτικές επιπτώσεις, η αρχή της προφύλαξης, η φέρουσα ικανότητα και η συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων. Εάν δεν κάνουμε κάτι άμεσα υπέρ της προστασίας, οι παραλίες και οι ακτές θα μας εκδικηθούν, είπε με νόημα ο κος. Κορρές.
Η κα. Δ. Κουτσούμπα της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων είπε ότι επιχειρείται για πρώτη φορά ο αιγιαλός να αλλάξει χρήση και από κοινόχρηστο αγαθό να περιέλθει στα χέρια ιδιωτών προκειμένου να εκτελέσουν έργα με ένα χρηματικό αντάλλαγμα. Νομιμοποιείται ο αποκλεισμός πρόσβασης του κοινού σε παραλίες καθώς ο ιδιώτης αποκτά δικαίωμα για οποιαδήποτε επέμβαση σκεφτεί αρκεί να πληρώσει το ανάλογο αντίτιμο. Δίνεται η ευκαιρία νομιμοποίησης σε προηγούμενες αυθαιρεσίες (π.χ φράχτες), καταργείται η ζώνη 100μ. όπου δεν επιτρεπόταν καμιά επέμβαση, ενώ δίνεται δικαίωμα επιχώματωσης της θάλασσας! Τοπόσημα στραβής ανάπτυξης στις ελληνικές ακτές υπάρχουν από παλιά π.χ εγκαταλειμμένα ξενοδοχεία, καταπατημένες παραλίες από ξενοδοχεία και κατοικίες. Θα επαναλάβουμε τα ίδια λάθη που από τη στιγμή που γίνουν θα αφήσουν μόνιμες πληγές στο ελληνικό τοπίο;
Στη συζήτηση που ακολούθησε, συμφωνήθηκε να γίνει συντονισμός των αντιδράσεων σε ευρύτερο επίπεδο και γι αυτό θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις. Ηδη λειτουργεί ο σύνδεσμός facebook παραλίεςsos.
Για την ενημέρωση
Θανάσης Μπινιάρης