Posted in slider, Διάφορες Παρεμβάσεις, Λευκάδα, Περιβάλλον, Πολιτική
Η «ΣΑΠΦΩ» και το περιβάλλον.
Η τελευταία Δημόσια παρέμβαση του Συλλόγου Προστασίας του Περιβάλλοντος Νοτιοδυτικής Λευκάδας «ΣΑΠΦΩ» προς το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο Λευκάδας, για το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του προτεινόμενου από τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», Αιολικού Πάρκου στη τοποθεσία «Νηρά» Λευκάδας. Για όσους δεν γνωρίζουν η πανέμορφη αυτή τοποθεσία βρίσκεται 100 μέτρα από το πρόσφατα ανακαινισμένο με πρωτοβουλία του νέου μας Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης, ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, 500 μέτρα από το σημείο που πήδηξε η ποιήτρια Σαπφώ και βρίσκονται τα ερείπια του ιερού του Θεού Απόλλωνα (από όπου είχε πάρει και το όνομα ο πρώην Δήμος – σημερινή δημοτική κοινότητα- Απολλωνίων) και ο φάρος του ακρωτηρίου Λευκάτα και άλλο τόσο από τις ξακουστές παγκοσμίως παραλίες Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί. Από τότε και μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον της εταιρίας έχει παγώσει, όπως και της άλλης εταιρείας GAMESA που ήθελε άλλο μεγαλύτερο ακόμη αιολικό πάρκο λίγο παραπάνω σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση. Ευελπιστούμε ότι και με τον νέο εκλεγμένο Περιφερειάρχη μας κ. Γαλιατσάτο και τον νέο Δήμαρχό μας κ. Δρακονταειδή (που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ) θα βρούμε την ίδια ή και μεγαλύτερη συμπαράσταση που είχαμε και από τους προηγούμενους εκλεγμένους άρχοντες σε θέματα προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του παραδεισένιου τόπου μας που έχει μείνει ακόμη παρθένος και επιθυμούμε να παραμείνει έτσι. (Ο Πίνακας : Σαπφώ και Αλκαίος», του Lawrence Alma-Tadema – 1881)
Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η - Κ Α Τ Α Γ Γ Ε Λ Ι Α
Κ Α Ι Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α
Α) Του «Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Νοτιοδυτικής Λευκάδας, ΣΑΠΦΩ», με έδρα το Δ. Διαμέρισμα Δραγάνου, του Δήμου Απολλωνίων Λευκάδας, όπως εκπροσωπείται νόμιμα (Πρόεδρος: Ιωάννης Κατωπόδης, τηλ. 6932-547620, Γενικός Γραμματέας και αντίκλητος: Δικηγόρος Ρομποτής Διονύσιος του Γερασίμου, οδός Ζαΐμη 43, Αθήνα 10682, τηλέφωνο & φαξ 210-8224779, 6973-564525) και
Β) Της «Ένωσης Αγιοπετριτών Αττικής Νομού Λευκάδας», με έδρα την Αθήνα, οδός Γερανίου 41, όπως εκπροσωπείται νόμιμα (Πρόεδρος: Απόστολος Αντύπας, Γραμματέας: Μαρία Κατηφόρη-Μαργέλη, τηλέφωνο & φαξ 210-5245310).
ΠΡΟΣ
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Αθήνα, 8/9/2010.
ΘΕΜΑ: Υπόμνημα εναντίον της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την Εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου της εταιρείας «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.», συνολικής ισχύος 10 MW, στη θέση «Καλόν Όρος», Δήμου Απολλωνίων Λευκάδας και του συνοδού έργου της κατασκευής και λειτουργίας υποσταθμού στη θέση Μέγας Λάκκος του Δήμου Απολλωνίων.
Σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσής σας στον τοπικό τύπο της Λευκάδας, σχετικά με την έγκριση της εν θέματι Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΔΕΗ, για την οποία έχει ήδη γνωμοδοτήσει αρνητικά το Νομαρχιακό Συμβούλιο με την 11/2010 Απόφασή του, εισηγούμεθα ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕΤΕ εκ νέου την ΑΝΩ ΜΕΛΕΤΗ, για τους εξής νόμιμους και βάσιμους λόγους:
· Δεν πληρούται ο όρος της ελάχιστης απόστασης των 1.500 μέτρων των προτεινόμενων ανεμογεννητριών Α1, Α2 και Α3 από την ακτή κολύμβησης «ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ», που απαιτεί το Ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ (Κοινή Υπουργική Απόφαση 49828/12-11-2008- ΦΕΚ Β’2464/08 Παράρτημα ΙΙ, Πίνακας Β’) . Σύμφωνα με το νόμο: «Αιγιαλός» είναι η ζώνη της ξηράς, που βρέχεται από τη θάλασσα από τις μεγαλύτερες και συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων της και «Παραλία» είναι η ζώνη ξηράς που προστίθεται στον αιγιαλό, καθορίζεται δε σε πλάτος μέχρι και πενήντα (50) μέτρα από την οριογραμμή του αιγιαλού, προς εξυπηρέτηση της επικοινωνίας της ξηράς με τη θάλασσα και αντίστροφα. Επομένως, η «παραλία» του ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ είναι, εκτός από το αμμώδες και όλη η ζώνη πλάτους 50 μέτρων, που εκτείνεται από την κορυφή του πρανούς (δηλ. του γκρεμού) προς το εσωτερικό της ξηράς. Δηλαδή, όλος ο χώρος, όπου σήμερα βρίσκονται οι καντίνες και το πάρκινγκ, είναι -και από νομικής άποψης- η ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ και οι ανεμογεννήτριες φυσικά και θα είναι ορατές από εκεί! Μάλιστα, η ίδια η εταιρία παραδέχεται, ότι θα είναι ορατές οι ανεμογεννήτριες από το πάρκινγκ του «Πόρτο Κατσίκι», στην επιστολή της με αρ. ΔΑ/207/1-2-2010, που απέστειλε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λευκάδας !
· Η εταιρία στην επιστολή της με αρ. ΔΑ/1578/25-6-2010 προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ουσιαστικά δηλώνει, ότι θα εγκαταστήσει ακόμα ψηλότερες ανεμογεννήτριες, δηλ. ύψους 119 μέτρων αντί 99,5 μέτρων. Είναι προφανές, ότι η οπτική ρύπανση θα είναι καθολική και οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από παντού, ακόμα και από την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.
· Η μελέτη ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ από την περιοχή του Καλού Όρους από ΤΡΙΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΦΟΡΕΑ, αλλά χρησιμοποιεί κάποια μετεωρολογικά στοιχεία, που αφορούν το Αργοστόλι Κεφαλληνίας! Μάλιστα, η ίδια η εταιρία το παραδέχεται στην επιστολή της με αρ. ΔΑ/207/1-2-2010.
· Η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» ΔΕΝ διαθέτει την νόμιμη χρήση της έκτασης, στην οποία επιθυμεί να εγκαταστήσει το αιολικό της πάρκο, διότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ, ΟΥΤΕ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΩΣΕΙ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΥ, αλλά ούτε και ο Δήμος Απολλωνίων. Όλη η μελέτη της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» βασίζεται, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό, στην αμφιλεγόμενη απόφαση 48 του 2005 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Απολλωνίων, που (κατά πλειοψηφία) είχε τότε δεχτεί να ξεκινήσει κάποια διαδικασία μίσθωσης δημοτικής έκτασης στην ΔΕΗ στο Καλόν Όρος για το αιολικό πάρκο, η οποία όμως ουδέποτε ξεκίνησε. Μάλιστα, η ίδια η εταιρία «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ» δηλώνει στην πρόσφατη επιστολή της με αρ. ΔΑ/207/1-2-2010, ότι «η έκταση του ΑΠ είναι ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗ», δήλωση που από μόνη της αποδυναμώνει την απόφαση 48 του 2005 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Απολλωνίων .
· Σε κάθε περίπτωση όμως, η προαναφερθείσα απόφαση 48 του 2005 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Απολλωνίων ανετράπη ολοσχερώς με την μεταγενέστερη, υπ’αριθμ. 51 του 2007, απόφαση του ιδίου Οργάνου, το οποίο ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε την ΜΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΑΛΟΜΠΟΡΟ» Δ.Δ. ΔΡΑΓΑΝΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΑΛΟΝ ΟΡΟΣ» Δ.Δ. ΑΘΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΓΑΣ ΛΑΚΟΣ» ΚΑΙ «ΔΕΗ Α.Ε.».
· Στην επιστολή της με αρ. ΔΑ/1578/25-6-2010 η εταιρία αναφέρει, ότι «δεν έχει διαπιστώσει σύσσωμη αντίδραση των κατοίκων», και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού η έδρα της και οι υπάλληλοί της βρίσκονται στην Αθήνα. Αλλά ολόκληρη η Λευκαδίτικη κοινωνία συγκλονίστηκε από την τυχαία αποκάλυψη, το 2007, του σκανδάλου (μεγέθους Βατοπεδίου), που διεπράχθη, όταν η Διεύθυνση Δασών της Λευκάδας, μετά από αίτημα των δύο εταιριών «Ενεργειακή Μέγας Λάκκος ΑΕ» και «ΔΕΗ» που θέλουν να τοποθετήσουν αιολικά πάρκα στην περιοχή, εξέδωσε το 2005 Πράξεις χαρακτηρισμού μίας τεράστιας ιδιωτικής έκτασης, περίπου 9.500 στρεμμάτων (που καλύπτει δηλαδή, σχεδόν όλη τη Νοτιοδυτική χερσόνησο του νησιού!), εκ των οποίων χαρακτήρισε, ως δήθεν «δασικά», τα 5.500 στρέμματα, ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ!!!, χωρίς την απαιτούμενη, νόμιμη και ουσιαστική δημοσιότητα. Το γεγονός αυτό αποκαλύφθηκε, όταν πλέον οι Πράξεις του Δασάρχη είχαν καταστεί αμετάκλητες και απρόσβλητες, με αποτέλεσμα κανείς εκ των ιδιοκτητών να μην δύναται να ασκήσει, νόμιμα και εμπρόθεσμα, προσφυγές και άλλα νόμιμα ένδικα μέσα, κατά των ως άνω Πράξεων της Δ/νσης Δασών Λευκάδας, με άμεση συνέπεια, όλοι αυτοί οι εκατοντάδες ιδιοκτήτες της περιοχής, κυριολεκτικά, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ «εν κρυπτώ»!!! Η μεθόδευση είναι προφανής: Αφού έγινε αντιληπτό, ότι υπάρχει εμπλοκή με το θέμα της ιδιοκτησίας της γης και ότι νομικά δεν αρκούσε η συναίνεση ενός Δημοτικού Συμβουλίου για να καταπατηθούν ιδιωτικά χωράφια, χρησιμοποιήθηκε το «παραθυράκι» του νόμου, που δίνει το δικαίωμα στα δασαρχεία να χαρακτηρίζουν ως «δάση» οποιαδήποτε έκταση -εν αγνοία των ιδιοκτητών- και να την «παραχωρούν» στις εταιρίες Ανανεωσίμων Πηγών Ενέργειας δωρεάν ή έναντι πινακίου φακής. Σημειώνεται, ότι, όλα τα θιγόμενα Τοπικά Συμβούλια του Δήμου Απολλωνίων με ομόφωνες αποφάσεις τους, έχουν ταχθεί εναντίον των προτεινόμενων αιολικών πάρκων στη συγκεκριμένη περιοχή και έχουν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 υπογραφές κατοίκων που διαφωνούν .
· Η μελέτη ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ να εξηγήσει, αν οι ανεμογεννήτριες θα έρθουν στο νησί οδικώς (άρα όλη η κίνηση των βαρέων οχημάτων -«πλατφόρμες»- θα διέρχεται και θα επιβαρύνει το συνολικό οδικό δίκτυο του νησιού της Λευκάδας και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε όλο το νησί) ή αν θα φτάσουν με πλοίο στο λιμάνι της Βασιλικής, που αυτό, βεβαίως, θα παραλύσει την επαγγελματική ζωή της Βασιλικής, αφού η διέλευση των βαρέων οχημάτων και των γερανών θα γίνεται μέσα από τα εστιατόρια και τα καταστήματα της μοναδικής, παραλιακής οδού του χωριού. Η απάντηση της εταιρίας με αρ. ΔΑ/1578/25-6-2010 ότι «η μεταφορά των ανεμογεννητριών γίνεται πάντα πολύ σύντομα, εντός μερικών ωρών μίας ημέρας με ελάχιστη έως αμελητέα όχληση» είναι αόριστη, ασαφής, εκφράζει υποκειμενικές έννοιες και σίγουρα δεν απαντάει στις εύλογες αιτιάσεις μας.
· Η μελέτη ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ των εργασιών μεταφοράς των ανεμογεννητριών και κατασκευής του αιολικού πάρκου και των συνοδών (χωματουργικών) έργων.
· Όσον αφορά τις σχετικές δίκες που εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του προτεινόμενου αιολικού πάρκου της «Ενεργειακή Μέγας Λάκκος ΑΕ», αφορούν άμεσα και το προτεινόμενο αιολικό πάρκο της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΑΕ», διότι εστιάζουν στο ίδιο ιδιοκτησιακό ζήτημα, της μη νόμιμης κατοχής γης από τις δύο εταιρίες.
· Εμμένουμε και σας παραπέμπουμε στο από 13-1-2010 Υπόμνημά μας, που αποστείλαμε τόσο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όσο και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Λευκάδας, το οποίο είναι απολύτως τεκμηριωμένο -νομικά και επιστημονικά- και γι’ αυτό άλλωστε, υιοθετήθηκε στα κυριότερα σημεία του από το Νομαρχιακό Συμβούλιο στην απόφασή του με αρ. 11/2010, που προέβη στην πρώτη απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρίας.
· Δεν αποδεχόμαστε τις μεταγενέστερες επιστολές της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.», διότι, ουσιαστικά, δεν αντικρούουν κανένα από τα βάσιμα και δίκαια επιχειρήματά μας, αντιθέτως, σε δεύτερη ανάγνωση, η εταιρία αποδέχεται και επιβεβαιώνει τους περισσότερους δικούς μας ισχυρισμούς και παραδέχεται, ότι η μελέτη που έχει υποβάλει είναι ελλιπής και μη σύμφωνη με το ισχύον νομικό καθεστώς.
· Τονίζουμε, ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Νοτιοδυτική Λευκάδα και δη στο «ΚΑΛΟΝ ΟΡΟΣ», διότι θα ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΑΝΕΠΑΝΟΡΘΩΤΑ το καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, που είναι από τα τελευταία παρθένα τοπία της Λευκάδας και είναι πάνω από τις παγκοσμίου φήμης, ομορφότερες παραλίες της Ελλάδας, «ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ» και «ΕΓΚΡΕΜΝΟΥΣ» και πάνω από τον κόλπο της ΠΟΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, ο οποίος επίσης είναι από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, για ιστιοπλοϊα και surfing. Συμφωνούμε με την πρόταση, να προσδιοριστούν εναλλακτικοί χώροι που δύνανται να δεχθούν τέτοιου είδους δραστηριότητες και που δεν θα δημιουργούν προβλήματα τόσο σε κατοίκους όσο και στο περιβάλλον.
Επειδή όλα τα στοιχεία που εκθέσαμε παραπάνω και όσα άλλα περιλαμβάνονται στο επισυναπτόμενο από 13-1-2010 Υπόμνημά μας, είναι βάσιμα και τεκμηριωμένα,
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΤΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΗΝ ΕΝ ΘΕΜΑΤΙ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΣ «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» .
Συν/νο: Το από 13-1-2010 Υπόμνημά μας
|
|